Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Inflatie op nul en toen?

Morgen moet het dan gebeuren, Draghi moet “Draghonische” maatregelen bekend gaan maken wil hij echte inflatie creĆ«ren.


Het inflatiecijfer over november (0,1%) dat vandaag bekend gemaakt werd bevestigd opnieuw vrijwel geen inflatie is. Geen inflatie,we hadden het er gisteren al over, is niet goed voor de economie. Met een gezonde inflatie zijn de Europese landen in staat om hun schulden te verminderen en bedrijven zijn in staat om prijzen te verhogen waardoor ze uiteindelijk weer meer omzet gaan genereren. Inflatie is goed, en beheerste inflatie is keihard nodig.

Door de lage inflatie en het enorme inkoopprogramma van de ECB blijft de rente dalen. Mooi voor mensen die geld willen lenen om een huis te kopen maar uiteindelijk is die lage rente natuurlijk niet goed. Er ontstaat serieuze kans op luchtbellen. Als eerst natuurlijk de luchtbel in de huizenprijzen maar er ontstaat ook een luchtbel in aandelenmarkt en de obligatiemarkt is ondertussen ook oververhit. Kortom Draghi zal wat moeten doen en de markt verwacht een verdere verruiming in het opkoopprogramma.

Of de aandelenmarkt zal stijgen op een verder verruiming van de de geldmarkt is nog maar de vraag. Momenteel zijn de verwachtingen hooggespannen en het risico van een teleurstelling is dan ook aanwezig. Als je graag speculeert in de aandelenmarkt dan zou ik momenteel toch even aan de kant blijven staan. Direct na de ECB aankondigingen morgen zijn er voldoende mogelijkheden om direct te anticiperen.

German bund Yields.JPG