Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Voor het weekend

De beurskoersen zijn relatief, dat blijkt vandaag maar weer eens. Op 1 december noteerde de AEX nog rond de 470 en waren aandeelhouders tevreden over dit jaar. Nu, 10 dagen later is de index ruim 8% gedaald en zijn beleggers weer heel wat minder blij gestemd.


Economisch gezien is er niet veel gebeurd. Er hebben zich ook geen financiële rampen voltrokken. Ok, de olieprijs is flink gedaald maar is dat nou zo rampzalig voor de winstgevendheid van onze Nederlandse bedrijven?

De huidige daling is dan ook niet goed te verklaren, verwacht van mij althans niet de juiste verklaring. Naar mijn mening is dit een beweging die zuiver gedreven is op sentiment. Onzekerheid over een rentebesluit van de FED volgende week. Onzekerheid over wat ons volgend jaar weer te wachten staat. Heel veel vragen en weinig antwoorden en alles zal uiteindelijk toch weer anders geïnterpreteerd worden dan wat wij nu verwachten.

Laat ik het weekend ingaan met deze mooie parabel die ons zo duidelijk wijst op de relativiteit van alles.

Twee buurtvrienden komen elkaar na jaren weer eens tegen. Beide zijn een heel andere richting opgegaan. De ene vriend is monnik geworden en de ander is nu een hoge bediende van de koning.

Bij deze nieuwe ontmoeting voelt de rijke bediende van de koning medelijden met de monnik en hij zegt:

“weet je, als ik jou leer hoe je de koning kan bedienen dan hoef je niet meer alleen maar rijst met bonen te eten”.

Waarop de monnik antwoord:

“Als jij zou leren om te kunnen leven van rijst en bonen dan zou je de koning niet meer hoeven te adviseren.”

rijk of minder rijk