Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gedisciplineerd beleggen, het moet.

Op de lange termijn gaan de aandelen omhoog, dat schreef ik in mijn voorgaande artikelen. De aandelen gaan omhoog, dat zien we in de historie en daarmee is het beleggen in aandelen een prima manier om vermogen op te bouwen.


Maar aandelen zijn ook zeer beweeglijk. Regelmatig zien we correcties en zo nu en dan zelfs een heuse crash. Er zijn beleggers die dan geld verliezen omdat ze niet kunnen weerstaan aan de psychologische drang om dan te verkopen. Als de belegger een echte lange termijnvisie heeft dan houdt hij zijn aandelen vast ook in turbulente tijden.

Makkelijk gezegd, zal je denken en inderdaad het is makkelijker gezegd dan gedaan. Beleggers moeten soms wel erg sterke zenuwen hebben om de stormen op de beurs te weerstaan. Daarbij moeten ze ook echt een lange adem hebben zodat ze ook langer tijd onder water kunnen blijven. Laat ik een voorbeeldperiode noemen. We gaan terug naar 1929. Een tijd geleden maar een uitstekend voorbeeld om te laten zien hoeveel geduld, kracht en sterke zenuwen je moet hebben om zware stormen te overleven.

In 1929 was het jaar van “De moeder van alle crashes” en het begin van de grote depressie. In een periode van 2 jaar daalde de Dow Jones index van 391 naar 41, een verlies van 90%. Als je zo ongelukkig was geweest en in 1929 op de piek van de markt aandelen had gekocht dan zou je 26 jaar geduld moeten hebben alvorens je vermogen weer op pijl was. Pas in het midden van de jaren ’50 bereikte de Dow Jones index weer het niveau van 1929.

Als je in de aandelen was gestapt een paar jaar eerder, zoals zoveel mensen in 1926 en 1927, dan zat je 10 jaar tegen een verlies aan te kijken. Als je aandelen in 1920 had gekocht, het begin van de stijging, dan zou je in 1936 weer terug zijn op je beginkapitaal dus 7 jaar na de crash.

Hieruit blijkt dat het instapmoment voor aandelen altijd bepalend is voor het rendement maar het is heel onwaarschijnlijk dat je rendement gelijk is aan het verschil tussen de top en de bodem van de markt in elke periode.

Terugkijken in grafieken en lijnen trekken tussen bodems en toppen in de markt heeft daarom niet zo heel veel zin. Je rendement zal immer altijd ergens binnen of buiten die lijnen liggen.

De beste manier om te beleggen is gelijkmatig aandelen kopen over een langere periode. Je koopt dan op momenten dat aandelen tijdelijk “te duur zijn” maar je koopt ook op momenten dat aandelen weer zeer aantrekkelijk geprijsd zijn.

Zoals altijd, discipline is de beste leidraad voor je leven maar, het is wel saai.

discipline.jpg