Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

2016, wat nu

Allereerst wens ik onze lezers natuurlijk een mooi, gezond en gelukkig 2016. Natuurlijk koppel ik daaraan de wens dat het ook nog eens een mooi beursjaar gaat worden en dat we aan het eind van dit jaar een mooi rendement op de beleggingen behaald hebben.


Ik ga me hier wagen aan voorspellingen. De laatste 2 weken heb ik al zoveel verwachtingen voor 2016 zien langskomen en we weten dat uiteindelijk van al die voorspellingen toch niets, of in ieder geval weinig, uit gaat komen. Toch is het altijd wel weer leuk om te lezen wat de economen en andere experts verwachten voor 2016. Een olieprijs van $ 60 of $ 20 en een goudprijs van $ 900 en $ 1.300, het wordt allemaal voorspeld. De rente blijft laag, daar is iedereen het over eens. Omdat die rente zo laag blijft, volgens alle voorspellers zullen beleggers nog steeds veel interesse hebben in de aandelenmarkt, bij gebrek aan alternatieven.

Of de aandelenmarkten het dit jaar gaan maken, ik weet het niet. Normaal gezien ben ik een echte “Bull” en verwacht ik altijd een stijging van de markten maar de laatste tijd (zie mijn eerder artikelen) ben ik toch wat gereserveerder. De aandelen zijn niet echt spotgoedkoop. Als belegging op de lange termijn blijven de aandelen natuurlijk een uitstekende belegging. Voor 2016 zet ik echter mijn vraagtekens. Ik wil eerst wel eens zien of het economische herstel zo robuust is als onze regering ons voorhoudt. Volgens mij gaan we nog te maken krijgen met behoorlijke tegenwind.

Afijn, we gaan het zien, helaas begint de eerste beursdag van dit jaar al direct met een forse tik. Een eerste beursdag van het jaar met direct een verlies van 3% heb ik in mijn carrière nog niet veel meegemaakt, volgens mij zelfs nog nooit. Het is in ieder geval meteen duidelijk dat aandelenbeleggers dit jaar een sterke maag moeten hebben en de rug recht moeten houden.

Nogmaals veel succes en ook veel sterkte in 2016.

achtbaantester

André van Eerden,

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.