Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

De Fallen Angels

Dat ging snel met de openingswinst op de beurs. Binnen een uur is de index weer terug bij het slot van gisteren.


Niet verbazingwekkend want de factoren die beleggers nerveus maken zijn nog niet gewijzigd. De economie in China groeit minder hard (veel minder hard), de situatie in het midden oosten blijft zorgwekkend, de grondstofprijzen blijven laag en de vraag of Europe één blijft is nog steeds evident. Dat zijn voldoende factoren om de markt ongerust te maken en te houden. Ik denk dan ook dat het heel verstandig is om voorlopig nog niets te ondernemen op de beurs.

Fallen AngelsEr zijn analisten die het hebben over de “Fallen Angels” dat zijn de aandelen die in 2015 zeer sterk gedaald zijn. Volgens die analisten zijn dit de aandelen waar je mee kan scoren in 2016. In de favorietenlistjes van korte termijn beleggers zie je dan ook aandelen terugkomen als Delta Lloyd, ArcelorMittal, Altice en Royal Dutch, oftewel de Fallen Angels.

Persoonlijk zou ik die aandelen nog steeds niet kopen. De onderliggende fundamenten voor deze onderneming zijn nog steeds hetzelfde als in 2015. ArcelorMittal en Royal Dutch hebben last van lage grondstofprijzen en Delta Lloyd en Altice gaan gebukt onder de druk van onvoldoende eigen vermogen.

Waarschijnlijk zal er dit jaar een verandering in die situatie komen. De grondstofprijzen kunnen niet eeuwig blijven dalen, er komt een moment dat er niet meer geproduceerd gaat worden en dan verdwijnt het overaanbod waardoor de prijzen stabiliseren. Ook voor Delta Lloyd komt er een keer verlichting van het solvabiliteitsprobleem, nl. als de emissie heeft plaatsgevonden en Altice zal dit jaar ook meer duidelijkheid geven over haar strategie ten opzicht van de schuldpositie.

Er zal dus ongetwijfeld een moment komen dit jaar dat deze aandelen hun bodem hebben gevonden.

Voor de korte termijn belegger, de speculant, bieden deze aandelen dit jaar zeker mogelijkheden. Als je die mogelijkheden wil benutten dan zal je de omgevingsfactoren goed moeten inschatten en lukt je dat dan kan je een leuke winst maken.

Met echt beleggen, of vermogensplanning heeft dat natuurlijk niets te maken. Het is gewoon een leuk gokje dat, zoals gezegd, ergens dit jaar resultaat gaat opleveren.

André van Eerden,

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.