Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Waarschuwing: We leven in een zeepbel.

De beurs gaat omlaag.

Afgelopen zaterdag was een interview met beursstrateeg Jeremy Grantham te lezen in het FD. Vanochtend konden we in dezelfde krant de mening van Superbelegger Jim Rogers lezen. De overeenkomst van de mening van beide heren is dat ze beiden zorgen hebben voor de Amerikaanse economie. Grantham spreekt over een zeepbel die nog niet op heel korte termijn uit elkaar zal spatten maar dat die bel knapt is zeker volgens hem. Rogers voorziet al een recessie in de komende 12 maanden.


Als ik dat lees dan vraag ik mij altijd af, wat moet ik daar nu mee? Wat heb ik eraan dat een aantal superbeleggers het publieke platform betreden en dan gaan waarschuwen voor te verwachten beursrampen. Wat moet ik ermee? En wat moeten beleggers hiermee? Wat kan je met dit soort waarschuwingen?

Ik kan er in ieder geval niets mee en het lijkt me dat beleggers er ook niet veel aan hebben. Ik vraag me dan ook af waarom deze mannen dit soort voorspellingen uiten. We weten zeker dat ze een keer gelijk krijgen maar we weten net zo zeker dat ze vaker geen gelijk zullen krijgen.  Of de beurzen de komende 12 maanden of de komende 3 jaar een flinke correctie gaan meemaken? Ik weet het niet en, ik kan met 100% zekerheid melden dat deze heren het ook niet weten.

De reden waarom deze grote beleggers op de kansel springen is natuurlijk gedreven door de ambitie om hun autoriteit  te bevestigen. Daarnaast is het natuurlijk nooit slecht voor de naamsbekendheid van de zaak waarvoor ze werken. Om autoriteit te laten zien als superbelegger-expert grijpen deze heren vrijwel altijd naar het scenario onheilsprofetie. Dat ze dat doen is natuurlijk logisch want ze krijgen altijd wel een keer gelijk. Jim Rogers kan over een jaar misschien zeggen: “kijk eens, ik had gelijk”, net als Grantham dat over 3 jaar ook kan zeggen. Mocht de mening van de heren niet uitkomen en we een enorme koersstijging zien de komende jaren, ach dan is iedereen blij en horen we niets meer over deze waarschuwingen.

Kom ik dus weer terug bij mijn oorspronkelijke vraag: Wat moet ik nu met die voorspellingen? Het antwoord daarop is simpel…niets.

Als belegger heb je nu eenmaal aandelen of obligaties, goud of vastgoed enz. of je hebt een combinatie van allerlei beleggingen. In ieder geval, je hebt een gedeelte van je vermogen belegd in waarde bestanddelen en daarbij heb je te maken met waarde fluctuaties. Daar is gewoon niet aan te ontkomen. Niemand heeft zijn totale vermogen in liquiditeiten thuis liggen, zoals deze heren eigenlijk indirect adviseren.

Dus, beste belegger, beleg het vermogen dat je kan beleggen en dat je niet direct nodig hebt. Realiseer je dat deze superbeleggers altijd wel eens een keer gelijk krijgen maar, op de lange termijn zal met een belegging in een solide onderneming je vermogen zeker in stand blijven.