Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wat gaat er met Twitter gebeuren?

Er wordt door beleggingsanalisten in de VS veel over Twitter geschreven. Er zijn voor- en tegenstanders van een belegging in het aandeel Twitter. Waarom zou je het aandeel kopen? Winst maken ze niet en de groei is er ook uit. Het aantal gebruikers blijft hangen rond de 320 miljoen.


Twitter heeft moeite om geld te verdienen en dat zal ook wel zo blijven. Mensen die Twitter gebruiken houden er niet van om de hele tijd met advertenties geconfronteerd te worden. Dus is het voor twitter weer moeilijk om in de tijdlijn van de gebruikers veel advertenties te proppen. Ik schreef daar al eens over in een vorige blog. Je koopt het aandeel inderdaad niet omdat je verwacht dat ze binnenkort veel geld gaan verdienen en hoge dividenden gaan uitkeren.

Toch verwacht ik dat er weer perioden gaan komen dat het aandeel flink zal gaan stijgen. Alhoewel twitter dus nog steeds niet weet hoe ze geld moeten gaan verdienen via adverteerders heeft dit Social Media kanaal potentie genoeg. Twitter is zelfs niet weg te denken uit onze huidige maatschappij en dat is alleen al een reden waarom je zou kunnen verwachten dat er een keer een wat met het aandeel gaat gebeuren.

Laten we eens kijken wat Twitter allemaal betekent voor de huidige maatschappij. Als eerste is Twitter uitgegroeid tot het favoriete sociale media kanaal van wereldleiders. De grootste wereldleiders zoals Barack Obama, Paus Franciscus, de premier van India, Narenda Modi maar ook Recep Tayyip Erdoğan (@RT_Erdogan) hebben miljoenen volgers. Maar liefst 86% van de 193 landen van de Verenigde Naties is actief op Twitter en 172 staatshoofden en regeringsleiders hebben persoonlijke Twitter-accounts.

 

Most-Followed-World-Leaders

Twitter is dus niet zomaar een kanaal. Als we het journaal aanzetten of de krant lezen dan worden daar ook altijd Quotes genoemd die van Twitter zijn gehaald. Gisteren werden we door de vreselijke gebeurtenissen in Brussel weer eens met onze neus op de feiten gedrukt. Als je boven op het nieuws wilde zitten dan hoefde je alleen maar de #Zaventem of #Brussel te volgen en je had al het nieuws inclusief ooggetuigenverslagen gemiddeld een uur voor de media.

De architectuur van Twitter is dan ook zodanig dat dit kanaal zich meer leent voor communicatie dan Facebook. Via Facebook kom je meer in de gesloten groep van je vrienden terecht en blijft het wereldnieuws wat op de achtergrond.

Kortom, Twitter is niet meer weg te denken en heeft ook een enorme waarde. Alleen, die waarde kan niet gerealiseerd worden door advertenties daar moeten dus andere modellen op gevonden worden. In het artikel wat ik eerder schreef liet ik daar al wat gedachtes over los maar misschien zijn er nog wel andere mogelijkheden ook.

Ik ben er van overtuigd dat Twitter tussen nu en een paar jaar wordt overgenomen of zelf een uniek verdienmodel heeft gevonden. Ikzelf ga meer uit van het eerste scenario.

En door wie zou Twitter dan overgenomen kunnen worden? Wie is een logische kandidaat?

Ik kijk daarbij in de eerste plaats naar wat Twitter is. Een communicatiebedrijf en in de tweede plaats een nieuwsbedrijf en tot slot een marktplaats. Daarmee geef ik ook meteen de bedrijven aan die belangstelling zouden kunnen hebben. Telecommaatschappijen zouden interesse kunnen tonen maar ook een bedrijf als NewsCorp van investeerder  Rupert Murdoch. Ook een bedrijf als Vivendi zou met Twitter heel wat in huis halen. Wat het zal worden, ik laat me verassen maar dat er een keer iets gaat komen dat zal voor mij teen verassing zijn.

most influencial Twitter

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.