Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gokje wagen, een paar alternatieven

Maandag voelde je het al aankomen. Ik schreef toen dat ik wel een gokje durfde te wagen op de index. Vandaag is mijn goklust alleen maar gestegen. Ik voel dat de AEX index door gaat breken en de opties zijn nog steeds goedkoop.


Bullish gevoel

Laat ik nogmaals heel duidelijk zijn: We hebben het hier over een speculatie! Dat houdt dus in dat ik mijn mening baseer op een onderbuik gevoel en dat dit niets met beleggen, beleggingsbeleid of strategie te maken heeft.

Goedkope opties

Als je, net als ik het gevoel hebt dat deze zomer een gunstig effect heeft op de koersen dan kan je nu met een beperkte inleg profiteren van een stijging. De AEX september 460 call optie kost nog steeds maar € 5,80. Die investering per optie van € 580 ben je dus kwijt als de AEX in september niet boven de 460 noteert en tussentijds ook nooit daarboven is geweest.

Mocht je deze investering een beetje te hoog vinden voor een gokje dan zijn er wat alternatieven.

In de eerste plaats kan je een optie kopen met een hogere uitoefenprijs. De AEX september 465 kost € 4,20 en de september 470 call kost 2,90. Bij beide opties dus een lager investering en dus lager risico maar de index moet dan wel wat sneller omhoog gaan om een mooie winst te pakken.

De call spread

In de tweede plaats kan ik je ook een alternatief aanbieden. Je kan een zogenaamde callspread kopen. Bij de callspread koop je 1 optie terwijl je gelijktijdig een andere optie verkoopt. Laat ik het niet te ingewikkeld maken. Ik gebruik de opties die ik hiervoor genoemd heb en we gaan kopen een “bullish” spread. Daarmee bedoel ik een spread die meer waard wordt als de index omhoog gaat. Op basis van de opties die ik hiervoor genoemd heb zijn er 3 combinaties mogelijk maar ik behandel er maar twee.

  1. Koop 460 call en verkoop 470 call
  2. Koop 465 call en verkoop 470 call

Kopen we spread 1 dan investeren we € 3,00 (€ 5,80 – € 2,80)

Kopen we spread 2 dan investeren we € 1,40 (€ 4,20 – € 2,80)

Het bedrag dat we investeren is het maximale bedrag dat je kan verliezen aan deze combinaties, dat is alvast helder. Maar, wat gaan we nou verdienen als onze gok uitkomt en de index gaat stijgen?

Als de index in september boven de 470 staat dan zijn beide spreads maximaal gewaardeerd. Spread 1 is dan waard € 10 en spread 2 is waard € 5

Het voordeel van de spreads is dat je een stuk minder investeert. Komt je idee niet uit dan verlies je minder. Als je idee wel uitkomt en de index knalt naar boven dan maak je een mooie winst maar die is beperkt. Of de AEX-index  in september nu op 470 of 490 staat maakt dat oor de call spreads niets uit. Die blijven staan op hun maximale waarde. De september 460 call is bij een stand van 490 € 30 waard en dat zou een hele mooie winst zijn.

Maar, even een nuchtere opmerking. De AEX nu 450, een stijging naar 490 betekent een stijging van meer dan 8%. Dat lijkt me wel erg fors. Het bekende gezegde gaat altijd op:

“De bomen groeien niet tot in de hemel” wordt dus niet te hebzuchtig.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.