Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Geld parkeren kost geld.

Na het helikoptergeld kunnen we het nu weer over gewoon geld hebben. Geld dat belegd is op de beurs want deze site heet tenslotte Beurstweets.


Gezien de uitzonderlijke tijd waar we nu al maanden en zelfs jaren verkeren is het beleggen van geld op de beurs geen eenvoudige zaak. Sinds 2008, na de val van Lehman Brothers, is het bijzonder rommelig in de financiële wereld. We hoeven het niet elke keer weer te herhalen maar om het geheugen op te frissen toch nog even de twee belangrijkste gebeurtenissen van de laatste jaren.

Als eerste natuurlijk de bankencrisis die in 2008 begon en in 2009 leidde tot nationalisatie of soms faillissement van veel banken en verzekeraars wereldwijd. Dan gaan we in 2010 van de bankencrisis naar de overheden. Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje en Italië dreigen in een financiële crisis terecht te komen en er moeten reddingsplannen gemaakt worden. We hebben aan deze opeenvolgende gebeurtenissen voor het gemak de naam kredietcrisis geïntroduceerd. Die kredietcrisis is tot op vandaag nog niet echt overal bedwongen en er zijn alweer nieuwe problemen gerezen. Brexit zet de EU onder druk, de lage olieprijs zorgt voor onrust bij veel landen uit het midden oosten en natuurlijk bij alle onderneming die afhankelijk zijn van de olieproductie en consumptie. Kortom, sinds 2008 voornamelijk onrust en onzekerheid in de financiële markten.

Het resultaat van die onzekerheid en onrust is dat de rente nu gezakt is naar een niveau dat historisch gezien uniek is. De banken moeten hun kapitaalratio’s verhogen waardoor de kredietverlening onder druk staat en de economie wil maar niet op gang komen.

Voor beleggers is deze situatie alles behalve prettig. Waar moet je met je geld naar toe? Dat is de grote vraag op dit moment. Geld op een spaarrekening levert niets op. Als je obligaties koopt kan je misschien nog wat rente maken maar daar hoort wel een behoorlijk risico bij. Aandelen, zijn een uitstekende belegging maar door de onzekerheden fluctueren aandelen aanzienlijk en als aandelenbelegger moet je stalen zenuwen hebben.

geld parkerenAls je geen risico wil lopen dan moet je genoegen nemen met het parkeren van je geld zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Helaas is de Belastingdienst hongerig en die snoept, boven een bepaald bedrag, elk jaar 1,2 procent van je spaargeld af. Geld hebben kost dus geld op dit moment. Hoe lang dat gaat duren is nog niet vast te stellen. Centrale banken gaan wereldwijd voorlopig nog door met het opkopen van obligaties dus de rente blijft nog wel een tijdje laag. Ikzelf verwacht overigens niet dat de rente nog verder zal dalen en als dat niet gebeurd is in ieder geval de kostprijs van het parkeren van geld bekend.

Maar, als je kiest voor zekerheid dan weet je met spaargeld (bij stabiele en sterke banken) in ieder geval waar je aan toe bent en dat kan je nog steeds niet zeggen over je geld beleggen op de beurs.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.