Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wanneer loopt het bad leeg?

Indexbeleggen, wat vind je daarvan? Die vraag werd me gisteren gesteld. Tijd om daar dus weer eens aandacht aan te besteden.  Uit eerdere artikelen van mij heb je kunnen lezen dat ik geen enorm fan ben van indexbeleggen. Ok, het blijkt uit onderzoek dat het vrijwel onmogelijk is om een index gedurende langere tijd te verslaan. Beleggen met een beter resultaat dan een vergelijkbare index is haast niet te doen.


Ondanks dat blijft mijn enthousiasme voor indexbeleggen beperkt. Allereerst vind ik dat het indexbeleggen ons te ver van de originele basis voor beleggen heeft afgedreven (lees hiervoor mijn artikel van 25 september 2015). In de tweede plaats nemen de risico’s die ontstaan door indexbeleggen enorm toe (zie artikel 11 mei 2015). Met name de risico’s worden volgens mij steeds zorgelijker. Waarom denk ik dat?

Door de onuitputtelijke hoeveelheid geld die de centrale banken in de economie storten is het aanbod aan obligaties vrijwel opgedroogd. Beleggers betalen steeds hogere prijzen voor obligaties van ondernemingen die op zijn minst een zwakke balans hebben. Omdat er vrijwel geen goede obligatiebeleggingen meer zijn stappen steeds meer beleggers voor een groter percentage in aandelen. Zelfs de centrale bank van Japan koopt aandelen op bij gebrek aan obligaties.

Uit de groeicijfers van indexfondsen blijkt dat dat die aandelenkopers vaak op een passieve manier in de aandelenmarkt stappen door een indexfonds te kopen. De argumenten spreken voor het passieve beleggen in indexfondsen. In de eerste plaats is het rendement van een indexfonds vrijwel niet te verslaan door de actieve aandelenbelegger en in de tweede plaats zijn de kosten van een fonds dat de index  1 op 1 volgt zeer laag. Deze passieve indextrackers, zoals we die fondsen ook wel noemen berekenen vaak niet meer dan 0,5% aan kosten op jaarbasis. Met de huidige lage rente kan ja op je klompen aanvoelen hoe belangrijk lage kosten zijn.

Maar, wat gebeurt er uiteindelijk door die enorme vraag naar indextrackers? De aandelen die onderdeel van die index vormen gaan omhoog. Dat gaat op voor de aandelen van de goede bedrijven in die index maar natuurlijk ook voor die bedrijven die het helemaal niet zo goed doen. Er zijn dus overgewaardeerde aandelen, veel zelfs op dit moment.

De logische vraag komt dan naar boven of het dan nog wel verstandig is om in aandelen te zitten, zijn mijn aandelen niet overgewaardeerd?.

Dat hoeft niet altijd. Er zullen momenteel zijn waarop veel aandelen in de index een hogere waarderingen hebben dan waarop de onderneming over een langere periode wordt gewaardeerd. Dat zijn de bedrijven waar je eigenlijk niet in zou beleggen als je actief aandelen selecteert. Er zijn ook veel aandelen die momenteel, op basis van alle omliggende omstandigheden, niet te hoog gewaardeerd zijn. Als indexbelegger bezit je al die aandelen. Zolang de vraag naar aandelen blijft, dus de rente laag en de opkoop programma’s van de centrale banken nog doordraaien, zal die index ook verder stijgen. Dat gaat op voor de te hoog gewaardeerde aandelen en die met een reële prijs.

Index badkuip loopt leeg

Index badkuip loopt leeg

De grote vraag is natuurlijk wat er gaat gebeuren als iemand de stop uit de badkuip haalt. In dat geval zal er veel waarde uit de index door het putje vloeien en misschien worden die veel te dure aandelen dan wel het hardst geraakt.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.