Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Donkere wolken boven de beurs?

donkere-wolken

Ja hoor het is weer zo ver, op elke financiële site word je overspoeld met waarschuwingen. Yahoo waarschuwt voor een 10% correctie. Business Insider weet ons te vertellen dat Goldman Sachs adviseert om alle aandelen te verkopen. CNBC ziet een mogelijkheid dat de presidentsverkiezingen kunnen leiden tot een flinke koerscorrectie. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden maar ook op sites als de Wall Street Journal en Market Watch vind je verontrustende voorspellingen. Kortom, als je een argument zoekt om niet in aandelen te stappen dan zijn er voldoende onheilsprofeten beschikbaar.


De huidige stand van de aandelen in de VS is dan ook wel een dingetje. De S&P550, de belangrijkste index, staat vrijwel op een “all-time high” en ook de Nasdaq-index bereikt steeds nieuwe records. Het is daarom wel logisch dat je bij zulke recordstanden zoveel waarschuwingen krijgt. De Amerikaanse aandelen zijn niet goedkoop en we mogen de komende maanden zeker wat turbulentie in de VS verwachten.

Er zal toch echt eens iets van de FED moeten komen. Ze kunnen de rentverhoging niet maar uit blijven stellen. Doen ze dat wel dan is dat weer een argument om nerveus van te worden. Naast het rentebesluit krijgen we natuurlijk ook nog de verkiezingen. Dat heeft altijd effect op de beurzen en deze keer zijn het wel heel bijzondere verkiezingen. Een vrouw en een megalomane zakenman als kandidaat, dat hebben we in de historie nog nooit gezien. Turbulentie dus verzekerd.

Kijken we naar Europa dan zien we toch een ander beeld. De Europese indices staan niet op hun hoogste niveau in de geschiedenis. De aandelenmarkten zijn wel gestegen maar niet zo tumultueus als die in de VS. Europese indices noteren nog zeker 15% onder de niveaus die ze in 2015 hebben bereikt. Als de wereldwijde aandelenmarkten dus niet in een vrije val komen, zoals een aantal doemdenkers roepen, dan kunnen wij hier nog wel wat verwachten. Mochten de aandelen in de VS onderuitgaan dan zullen we daar uiteraard ook in Europa de gevolgen van ondervinden en zien we lagere aandelenkoersen.

Of er een drama voor de deur staat? Ik weet het uiteraard niet, ben geen voorspeller. Ik zie alleen de drama’s die de onheilsprofeten voorspellen nog echt niet gebeuren.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.