Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tijd om na te gaan denken.

Nederlanders sparen nog steeds als een gek. Dit jaar is het totale bedrag wat wij aan spaargeld hebben al gestegen tot € 346,7 miljard, een nieuw record en dat terwijl we maar 0,4% aan rente ontvangen. Nederlanders zijn een zuinig volkje, dat is duidelijk. We leven niet uitbundig en zijn dus bijzonder spaarzaam. Goede eigenschappen die ons hebben geholpen om de huidige welvaartsmaatschappij op te bouwen. Helaas moeten we ons nu afvragen of we dit allemaal in de toekomst zo in stand kunnen houden.


In mijn laatste artikel, waarin ik een gezinnetje laat kijken 2044, probeerde ik al duidelijk te maken dat we een zeer onzekere toekomst tegemoet gaan. Als we de feiten nog even nuchter bekijken dan zien we dat er een enorm probleem gaat ontstaan na 2040. Iedereen kan die conclusie trekken. Het wordt hoog tijd dat we hier eens serieus aandacht aan gaan besteden en dat er iets gedaan gaat worden aan de bewustwording en educatie. Een duidelijke taak voor de politiek lijkt me, maar die richten zich voornamelijk op de korte termijn. Het begint weer verkiezingstijd te worden en duidelijk wordt wie zich opmaakt voor de komende 4 jaar. Mark Rutte wil nog wel een keer, Alexander Pechtold wil door maar dan wel als minister. Geert Wilders heeft zijn programma al klaar en ook de verder doorgaans onzichtbare Diederik Samson vertelt ons ook dat hij het met de fractie heel anders aan gaat pakken.

Allemaal laten ze opeens van zich horen en allemaal hebben ze een mening over de komende 4 jaar.

cartoon_verkiezingen_03Ik lees dat onze premier Mark Rutte vindt dat het met Nederland weer fantastisch gaat, hij wil nog 4 jaar door om ervoor te zorgen dat iedereen in deze voorspoed meedeelt. Ik laat het aan de lezer zelf over om te bedenken wat er dan allemaal zo fantastisch gaat dankzij de kabinetten Rutte. Wilders vindt in ieder geval dat het helemaal niet fantastisch gaat, hij ziet schijnbaar niet wat Rutte ziet. Ook de ander oppositiepartijen zijn niet zo onder de indruk van de prestaties van de laatste kabinetten, maar dat is natuurlijk voorspelbaar. In ieder geval heeft niemand het in de politiek over de lange termijn en dat zou volgens mij een heel belangrijk thema moeten zijn. Er moet nu structureel gewerkt worden aan de bewustwording van alle Nederlanders dat onze financiële situatie er over 25 jaar heel anders uitziet. Dat het misschien dan wel een maatschappij is waarin de gezondheidszorg onbetaalbaar is, de AOW is afgeschaft en wij voor onze verzorging afhankelijk zijn van mensen die niet oorspronkelijk uit Nederland komen. Misschien zijn we zelfs wel geen Nederlanders meer maar Europeanen.

Educatie en een brede discussie over de financiële situatie van Nederlanders over >25 jaar moet op de politieke agenda komen te staan. Korte termijn denken is goed voor korte termijn problemen maar het is erg belangrijk dat we ook naar de verdere horizon kijken. We kunnen nu nog allerlei zaken regelen. We kunnen de fundamenten leggen voor wat er zeker over >25 jaar gaat gebeuren. We weten wat de huidige situatie is en we weten ook al een aantal feiten waar we mee te maken krijgen. Hier nog 1 keer een paar van die feiten.

  • Nu zijn er tegenover elke AOW’er 4 werkende Nederlanders. In 2050 slechts 2
  • De rente is nu laag en die blijft nog heel lang laag waardoor we onvoldoende vermogen opbouwen.
  • Er zijn geen aardgas baten meer over 10 jaar
  • In de gezondheidszorg zijn we over 20 jaar afhankelijk van immigranten. Het geroep van Wilders over Nederland voor de Nederlanders is allang niet meer mogelijk in de toekomst.

Ik zeg niet dat ik alle oplossingen heb, natuurlijk niet. Ik kan alleen meedenken over de oplossingen die ik in mijn werkterrein, vermogensopbouw, zie. En daarover, zal ik de komende tijd mijn gedachtes en ideeën hier publiceren.