Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Obligatie tracker nu kopen?

In de zaterdag Telegraaf dit weekend een column met de mooie title: “Spinnen populair bij beleggers“. Een mooie titel maar wel wat populistisch. Waar dit artikel over gaat is de zogenaamde SPDR oftewel Spider, een verwijzing naar het logo van de bedenker van dit product State Street Global Advisors.


img_4736

Laat ik jullie niet te lang vermoeien met allerlei termen maar in dit geval gaat het om niets anders dan een “Tracker”. Een Tracker is een beleggingsfonds dat het koersverloop van een bepaalde combinatie van beleggingen volgt. Zo kan je je geld investeren in Trackers die de Dow Jones index volgen maar ook Trackers die bijvoorbeeld het goud, olie of obligaties volgen. Als je een Tracker op de Dow Jones index koopt dan verdien je geld als de index omhoog gaat en gebeurt het tegenovergestelde dan verlies je geld. Een tracker is makkelijk want het is natuurlijk veel ingewikkelder om precies alle aandelen in de exacte verhouding te kopen op basis van de samenstelling van de Dow Jones. Trackers zijn “ETFs” (op de beurs verhandelde fondsen). Alle grote vermogensbeheerders zoals Black Rock en Vanguard geven zelf dit soort fondsen uit die ze dan ook weer een eigen naam geven, zoals dus SPDR of bijvoorbeeld iShares.

In dit artikel gaat het dus over dit soort beleggingsfondsen die betrekking hebben op obligaties. Er wordt verwezen naar een fonds van State Street, zo’n SPDR dus, die uitsluitend belegt in Europese obligaties van zeer kredietwaardige bedrijven. Dit fonds is sinds het begin van het jaar al met 11% gestegen. Voor de obligatiebelegger is zo’n fonds kopen een stuk eenvoudiger dan allerlei individuele obligaties zelf gaan selecteren en aankopen.

Op zich is dat laatste waar maar ik moet toch bij het hele artikel wat aantekeningen maken. Als je het artikel leest dan concludeer je dat de rente niet snel zal gaan stijgen, slotzin van het artikel. Daar ben ik het helemaal mee eens maar ik wil daarbij opmerken dat ik vanuit de huidige lage rentestand de rente ook niet verder zie dalen. En juist met die conclusie kom ik tot een heel andere visie op het beleggingsfonds dat in het zonnetje gezet wordt. Ik zou dit fonds nu juist niet kopen. Het rendement van 11% dit jaar is mooi maar kijk eens in het grafiekje wat er in augustus gebeurd is. Sinds juni maak je met dit fonds helemaal geen rendement meer.

De oorzaak daarvoor kan gevonden worden in het feit dat de waarde van het fonds niets anders is dan de opgetelde waarde van de obligaties waarin geïnvesteerd is. Die obligaties zijn inderdaad in de eerste helft van 2016 behoorlijk gestegen. Maar, als de rente niet verder omlaag gaat dan zie ik de waarde van die obligaties niet verder stijgen en dus ook de koers van het fonds niet meer.

Ik zou als advies voor dit fonds, en ook vergelijkbare obligatiefondsen, adviseren om daar nu vanaf te blijven. Er is niet veel meer te winnen. Zoals altijd, beleg niet op basis van historie maar op basis van wat je verwacht.

img_4736