Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Slimme jongens die Belgen

By Posted on No tags 0

Vandaag werden we opnieuw verrast met interesse voor een Nederlands beursbedrijf vanuit Belgie. Het Belgische Mediahuis is geïnteresseerd in het Telegraafconcern (TMG). Na de overnamepoging van Post.nl door Belgisch Post is nu TMG aan de beurt.


De overname van Post.nl vond ik aan de hoge kant. Jammer voor de aandeelhouders dat de politiek een stokje voor deze overname stak. Ook al krijgen wij netjes de horen dat de politiek zich er niet mee heeft bemoeid kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat dit wel is gebeurd. Ik kan me niet voorstellen dat het bestuur van Post.nl dit overnamebod afwees in het belang van de aandeelhouders. Aandeelhouders van Post.nl zullen de prijs die Belgische Post wilde betalen heel lang niet meer zien en het bestuur van v zal die waarde ook voorlopig niet weten te creëren. De aandeelhouders van Post.nl zijn dus benadeeld door het bestuur en/of de politiek. Maar goed, dat is voorlopig een gelopen station nu naar de actualiteit.

Een bieding van € 5,25 voor de aandelen TMG (oftewel € 243 miljoen voor het totale concern) is een slimme zet. Waarom slim? Wel, gewoon omdat die prijs veel te laag is. Ik begrijp het dan ook niet als de grootaandeelhouders hiermee instemmen. TMG is een bedrijf met een bruto omzet in 2015 van € 481 miljoen. Alleen het vastgoed dat TMG bezit is al ruim € 100 miljoen waard. In de eerste helft van 2016 maakte het concern weer (een bescheiden) winst. Uit deze cijfers kan je tevens opmaken dat TMG als content machine weer in waarde toeneemt. Uit welke hoek je het ook bekijkt, een overnamesom van € 243 miljoen is een koopje. Een slimme zet dus van de Belgen om gebruik te maken van de belachelijk lage beurswaardering van dit bedrijf en nu met een bieding te komen die 50% boven de laatste koers ligt.

In tegenstelling tot de overnamepoging voor Post.nl hoop ik dat deze overname echt niet doorgaat voor deze prijs. Als dat wel gebeurd dan wordt de kleine aandeelhouder opnieuw benadeeld, want waar de prijs voor Post.nl te hoog was is de prijs voor TMG echt veel te laag.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.