Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Voorzichtig naar 2017

Vanavond gaan we allemaal weer aan de oliebollen en appelflappen. Op middernacht geven we elkaar een zoen, gaan de jongens naar buiten met hun vuurwerk en schenken we Champagne of een soortgelijke drank. 2016 zit er weer op en we gaan gewoon weer een nieuw jaar beleven. Wat gaat de tijd toch snel, denk je dan.


Voor de wereld was 2016, zoals eigenlijk altijd, een bewogen jaar. Ik hoef niet alles op te noemen want dat wordt in deze tijd voldoende gedaan. Ook voor de beurs was 2016 heftig. We begonnen het jaar al meteen met een forse daling. In februari stonden de indices 10% lager dan op de eerste dag van dat jaar. Daarna herstelde de markten en we eindigden het jaar met de Trump rally. In de slotscène bereikten de markten vrijwel de hoogste niveaus van de laatste jaren.

Het wordt dus spannend wat we in de eerste maanden van 2017 te zien krijgen. Ik heb al weer heel wat voorspellingen en lijstjes langs zien komen. Het zal wel.

Gezien het enthousiasme van de laatste maand 2016 lijkt het me dat we voorzichtig moeten worden. In de eerste maand wordt Trump geïnaugureerd en dan gaan we eens kijken of het voorschot dat de beurzen op zijn beleid hebben genomen wel echt gerechtvaardigd is. We kunnen in ieder geval vaststellen dat de aandelen niet goedkoop zijn en al voorgesorteerd hebben op een behoorlijke economische groei.

We zullen zien wat het wordt. Ik ben dus voorzichtig maar wel optimistisch. Ik wens jullie allemaal alvast een heel voorspoedig 2017 en ik hoop dat aan het eind van dat jaar de kurken wederom mogen knallen.