Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Schenken aan je kinderen, hoe kan jij dat doen?

Ouders mogen jaarlijks een bedrag, belastingvrij, aan hun kinderen schenken. In 2018 is dit bedrag vastgesteld op € 5.363. Schenk je een hoger bedrag, dan betaalt je kind schenkbelasting. De Belastingdienst heft 10 procent schenkbelasting over het deel van de schenking tot € 123.248 euro en als je jouw kind een heel serieus bedrag wil geven dan wijs ik je er maar even op dat boven de € 123.248 twintig procent aan de fiscus moet worden overgemaakt.


Schenken aan je kind is dus fiscaal aantrekkelijk, zeker tot het bedrag van € 5.363 . Het is natuurlijk niet alleen maar fiscaal aantrekkelijk. Schenken aan je kinderen betekent dat je ze een stapje op weg helpt in de onzekere toekomst die voor hun ligt.

Als je dus in de mogelijkheid bent om dat te doen, laat het dan niet bij een gedachte.

Schenken gebeurde vroeger vaak in de vorm van een spaarboekje waar regelmatig geld op werd bijgeschreven. Tegenwoordig open je een spaarrekening voor je kinderen. Helaas levert die spaarrekening niets meer op. Je moet dus aan andere vormen denken om je kinderen geld te schenken voor later. Een mogelijkheid die ik graag met jullie wil delen is het maandelijks kopen van wat aandelen.

Als je gedurende 10 jaar elke maand voor € 400 aan aandelen koopt voor je kind dan heb je een prachtig startkapitaal opgebouwd waarmee bijvoorbeeld een aanbetaling voor een eerste huis gedaan kan worden. Een uitstekende methode maar hoe structureer je die?

Al eerste moet je een rekening openen bij een beleggingsonderneming. Ikzelf adviseer altijd DEGIRO omdat die instelling geen minimumtarieven rekent. Dat is heel belangrijk als je maandelijks een bedrag van € 400 gaat beleggen.

Als de rekening op naam van je kind is geopend dan begint het beleggen. Daarbij passeren er veel mogelijkheden.. Het eenvoudigst is natuurlijk om elke maand wat aandelen in een beleggingsfonds aan te schaffen zoals bijvoorbeeld een indextracker. Je hoeft dan niet na te denken over welk aandeel je zal aanschaffen. Ikzelf ben tegen deze methode vanwege 2 redenen.

  1. Je rendement zal altijd beter zijn als je gedurende 10 jaar goede groeiaandelen selecteert
  2. Het is voor je kind, maar ook voor jezelf een veel tastbaardere belegging met daardoor meer verbondenheid met de beleggingen en het is leerzaam.

Als je uitsluitend groeiaandelen van grote, gesettelde bedrijven koopt dan heb je meer kans op waardegroei dan als je daarbij ook dividendaandelen betrekt. Je kind heeft niet aan dividend dus dat soort aandelen hoef je niet te kopen en zijn vaak wel onderdeel van de index.

Met betrekking tot mijn tweede punt vind ik dat deze manier van schenken aan je kind ook nog eens een educatief element kan bevatten, laat je kinderen maar meekijken naar hun beleggingen. Als je dan ook nog eens aandelen koopt van ondernemingen die je kinderen kennen, zoals bijvoorbeeld Apple of Disney etc. dan wordt beleggen begrijpelijk en misschien zelfs leuk.

Als je zo’n plan voor je kinderen overweegt en je hebt wat advies nodig dan mag je me altijd mailen. Binnenkort zal ik een nieuwe service introduceren die voor deze specifieke situatie een goede hulp kan zijn.

Stay tuned.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.