Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Angst voor beleggen kost geld.

Vandaag in de Telegraaf een artikel over het onderzoek van hoorleraar economie Dirk Brounen. Zijn onderzoek komt uit op de conclusie dat sparen geen goede zaak is en dat Nederlanders te weinig beleggen. Voor mij is dat geen nieuws en ik heb er dan ook al regelmatig over geschreven. Beleggen is gewoon beter voor je toekomst dan sparen.


Uiteraard begrijp ik dat veel mensen nog steeds angst hebben om te gaan beleggen. Bang voor de risico’s en natuurlijk ook het gebrek aan kennis of ervaring zorgen ervoor dat meer dan 70% van de huishoudens niet belegd en het geld dat ze niet direct nodig hebben op een spaarrekening parkeert.

Helaas brengt sparen niets op en dat gaat nog wel een paar jaar duren. Terwijl de overheid steeds minder voor ons kan en gaat zorgen naarmate we ouder worden, zorgen we zelf slecht voor onze toekomst. We kopen een huis en omdat de rente heel laag is nemen we een flinke hypotheek. We lossen zo min mogelijk af op die hypotheek en als we wat geld overhouden dan zetten we dat op een spaarrekening opzij. Ondertussen denken we dan dat we het goed doen voor de toekomst. Niet dus.

We moeten meer beleggen, ik kan het niet genoeg zeggen. Helaas is er echter een enorme angst voor dat beleggen en ook een zeer sceptische houding tegenover de banken en al die beleggingsproducten die er zijn. Er worden ontzettend veel beleggingsfondsen aangeboden zoveel dat de mensen door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast zijn er natuurlijk nog al wat beleggingsschandalen geweest met dubieuze aanbieder en dubieuze fondsen. Als ik de reacties op dit artikel bekijk dan spat daar de scepsis over beleggen vanaf.

Er zijn ook maar weinig plaatsen waar een beginnend belegger terecht kan. Educatie over beleggen is zeer beperkt en er  worden zo ongelooflijk veel beleggingsvormen aangeboden en er is zoveel informatie dat het vrijwel ondoenlijk is voor een beginnend belegger om te gaan starten. Een beginnend belegger kan terecht bij de bank waar geadviseerd wordt om in beleggingsfondsen te stappen. Op basis van een vragenlijst wordt een profiel aangemaakt en op basis van dat profiel wordt voor de belegger een combinatie van beleggingsfondsen aangekocht. Die belegger heeft vaak helemaal geen idee wat al die fondsen doen die hij in portefeuille krijgt, hij zal er dan ook niet heel veel “feeling” mee hebben. Een gevoel van wantrouwen hangt altijd op de achtergrond. Een alternatief voor een beginnend belegger is een rekening openen bij een effectenbank zoals Binckbank of De Giro. Dat openen van een rekening is makkelijk maar wat dan? Bij die effectenbanken wordt de belegger niet meer verder geholpen hij moet het helemaal zelf doen.

Het is dus zeker niet eenvoudig om te gaan beleggen maar het is wel heel erg noodzakelijk. Het wordt dus tijd dat er meer aan educatie gedaan wordt. En het zou mooi zijn als beginnend beleggers geholpen kunnen worden bij het nemen van beslissingen.

Wij zijn een beleggingscoach aan het ontwikkelen die een hulptool zou kunnen zijn voor startende beleggers. Die tool is helaas nog niet beschikbaar. Tot die tijd moet je nog ouderwets de telefoon gebruiken. Maar, als je 023050540 belt dan vind je bij ons altijd antwoord op je vraag en wij helpen je ook graag op weg. Oh ja, dat hoeft niets te kosten, vragen is immers vrij.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.