Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nerveus? Niet echt.

En weer heeft de AEX index de rit naar boven niet voort kunnen zetten. De grens was deze keer 532,68. In mei was er al een eerder poging om door te breken maar toen bleek 536 de grens (zie deze IEX grafiek).


De boosdoener dit jaar is de Amerikaanse president Trump. Was hij in 2016 nog de persoon die de beurzen sterk liet stijgen, nu is hij juist degene die beleggers bloednerveus maakt. De man is volslagen onvoorspelbaar en de aanvankelijke steun die hij had van het bedrijfsleven is vrijwel verdwenen. Trump is dus de storende factor voor het verder stijgen van aandelen. Als Trump iets stabieler zou zijn geweest in zijn optreden, iets meer presidentieel zou communiceren dan hadden we de aandelenkoersen nu zeker hoger gezien.

Aandelen zijn momenteel nog steeds de beste beleggingscategorie. De economie draait wereldwijd goed. Bedrijven maken meer winst zoals blijkt uit de gepubliceerde cijfers. Ook de verwachtingen van ondernemers voor het komende halfjaar zijn positief. Veel bedrijven rekenen op een verder stijgende omzet en winst. Dat maakt het beleggen in aandelen aantrekkelijk. Maar dankzij Trump zijn beleggers nerveus en houden ze veel liquiditeiten aan.

Die liquiditeiten worden belegd in obligaties. Door al die vraag naar obligaties is het rendement daarop gezakt naar bedenkelijke niveaus. Sommige bedrijven kunnen een obligatielening in de markt zetten tegen een rentepercentage dat op geen enkele wijze het risico weerspiegelt dat de belegger loopt met die lening. Deze week zagen we daar nog een voorbeeld van met Air Berlin. Dit bedrijf vroeg faillissement aan en de uitstaande obligaties kelderden naar 8% van de nominale waarde.

Obligaties zijn dus op dit moment zeker geen veilige haven. Als je bekijkt dat Griekenland weer obligaties uit kan geven die momenteel een rendement geven dat onder de 4% ligt, dan zegt dat genoeg. Geef mij maar aandelen van goede bedrijven.

OK, ik heb dan te maken met een wispelturige markt. Een markt die dagelijks beïnvloed wordt door de Twitter berichtjes van Trump. Maar ik beleg wel in stabiele ondernemingen die erg sterk uit de crisis gekomen zijn en die helemaal klaar zijn om de komende jaren flink te profiteren van de aantrekkende economie. Ik vertrouw erop dat ik daarmee mijn vermogen op de beste manier beleg voor de komende 5 jaar. Ik word zeker niet nerveus van de heer Trump.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.