Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Advieskosten verstandig?

Dit weekend in de zaterdag Telegraaf een artikeltje over advieskosten. In het artikel wordt uitgelegd dat consumenten geen financieel advies inwinnen omdat dit te duur is. Die advieskosten zijn het gevolg van wetswijzigingen. Het is niet meer toegestaan dat advieskosten verwerkt zijn in de kostprijs van een financieel product. De gedachte daarachter is dat het de consument direct duidelijk is wat een financieel product uiteindelijk kost. De kosten die verwerkt zijn in producten, zoals hypotheken, beleggingen etc. moeten transparant gemaakt worden.


Op zich heb ik helemaal niets tegen transparantie, daar ben ik uiteraard een groot voorstander van. Ik begrijp ook dat er iets gedaan moest worden aan de perverse wijze waarop sommige producten verkocht werden. Een levensverzekering waarin 2% kosten per jaar verwerkt zijn, zonder dat dit helder aan de consument gecommuniceerd werd, is natuurlijk schandalig. Het resultaat, de wet, is nu dat de kosten die samenhangen met een financieel product direct aan de klant berekend moeten worden. De klant krijgt dus voor het advies over bijv. een hypotheek of een levensverzekering tegenwoordig een rekening.

Probleem wat nu ontstaat is dat de klant geen advies meer neemt en zelf op onderzoek uitgaat en als gevolg daarvan zijn er steeds meer websites die financiële producten online aanbieden waarbij de klant zelf de keus maakt. Er zijn aanbieders van hypotheken online maar ook een pensioenverzekering of levensverzekering kan je direct via een website afsluiten. Ook pensioensparen kan je via een website eenvoudig zelf regelen, dus zonder de kosten van een adviseur. Of dit nu allemaal zoveel beter is voor consument, ik weet het niet.

Volgens mij zijn veel consumenten nog steeds gebaat bij een goed financieel advies. Maar, ik kan me wel voorstellen dat een consument zich achter de oren krabt als er een bedrag van € 2.000 vooraf in rekening wordt gebracht. Zelf doen lijkt dan al gauw snel verdiend.

Vraag me af of de wet dit bedoeld heeft.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.