Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Aandelen en de intelligentierevolutie

Het is soms moeilijk om in deze markten wakker te blijven. De AEX index komt amper van zijn plaats en kruipt de laatste weken millimetertjes omhoog. De AEX is niet de enig index die voorzichtig omhoog beweegt. Vrijwel alle beurzen wereldwijd stijgen en veel van de indices staan op nieuwe records.


Stijgende beurzen is natuurlijk prachtig maar ondertussen beginnen steeds meer beleggers te twijfelen. Ze zien elke dag de koersen omhoog gaan maar ze voelen zich te onzeker om nog in de beurs te stapppen. “Stap ik niet op het hoogste punt in? Koop ik niet te dure aandelen?” Dat zijn de vragen waar beleggers momenteel zitten.

Logische vragen waarop niet eenvoudig te antwoorden is. Het is een feit dat aandelen momenteel stevig gewaardeerd zijn. Je koopt nu vrijwel geen ondergewaardeerde aandelen meer op de beurs. Dat maakt dat het kopen van aandelen momenteel zeker niet zonder risico’s is. Bedreigingen liggen op de loer. De rente kan gaan stijgen, de politieke situatie in de wereld is beangstigend en we zitten midden in de intelligentie revolutie. De toekomst is, zoals altijd, erg onzeker.

Ikzelf ben niet erg nerveus over de nabije toekomst. De enige factor die ik momenteel als beangstigend beschouw is de politiek. De wereld wordt momenteel bestuurd door mensen die alleen maar voor zichzelf bezig zijn. Er zitten maar weinig echte visionairs aan het stuur die het belang van de bevolking boven hun eigen belang stellen. We zien dat natuurlijk in de VS met de heer Trump als president maar ook Rusland heeft een president die het ongelooflijk belangrijk vindt om president te blijven, ongeacht wat de bevolking daar van denkt.

Dichter bij huis vinden we in Brussel het Europese parlement. Dit parlement probeert meer macht te krijgen zodat ze het instituut in stand kunnen houden. Wat de Europese burgers vinden, denken of voelen is voor deze politici totaal niet van belang. Baantjes, status, macht en natuurlijk het riante inkomen daar gaat het deze politici om. Nog dichter bij hui, in Den Haag, is dan uiteindelijk na 6 maanden een regeerakkoord geboren. Ook hier spelen de personen een grote rol en gaat het niet om de burger. Mark Rutte wil nog eens 4 jaar premier zijn dat is zijn missie en met welke partijen of programma is ondergeschikt aan de wens om op het pluche te blijven zitten.

Het grootste risico voor de wereld en dus voor de beurs zijn volgens mij de ego’s die de macht willen behouden. De rente, een andere factor die bedreigen kan zijn, zie ik niet als een risico. Volgens mij gaat de rente voorlopig nog niet omhoog. Gezien de stormachtige ontwikkelingen op het gebied van produceren en distribueren van goederen zie ik voorlopig geen inflatie. Als je daarbij de opmars van de crypto currencies voegt en de productie van geld door de centrale banken dan zie je de waarde van geld verdwijnen, echter zonder inflatie!

De intelligentierevolutie zie ik eerder als een uitdaging dan een bedreiging voor de financiële markten. Onder intelligentierevolutie versta ik de Social Media waarbij de kennis van de “crowd” belangrijker wordt, maar ook het cloudcomputing, big data, artificial intelligence, videoservices, robotica enz. Apparaten worden slim en mensen krijgen toegang tot steeds meer intelligente apparaten en diensten waardoor de productiviteit en efficiency verder zal stijgen. Deze revolutie is pas net begonnen en ik ben ervan overtuigd dat het de wereld op zijn kop zal zetten. Naar mijn mening zal bijvoorbeeld het begrip inflatie een geschiedeniswoord worden. Rente op spaargelden gaat ook de geschiedenisboeken in. Vermogen op een spaarrekening parkeren wordt een dure zaak. Er zullen nieuwe vormen geïntroduceerd worden om je vermogen te beleggen, crypto munten zijn daar een voorbeeld van. Maar het beleggen van je vermogen in aandelen van een sterke, groeiende en innovatieve onderneming zal ook belangrijk blijven. Misschien zijn aandelen daarom zo aantrekkelijk en misschien worden ze dat in de toekomst nog wel veel meer.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.