Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sparen voor je pensioen….echt doen.

Waarom moet je zelf sparen voor je pensioen? Voor de meeste van ons klinkt pensioen nog zo ver weg en wie weet hoe je er dan voorstaat. Ondertussen heb je te maken met de rekeningen die dagelijks binnenkomen en sparen doen we liever voor zaken die we snel willen aanschaffen.


Laten we eerlijk zijn, het is erg moeilijk om je voor te stellen hoe je leven er over 20 jaar uitziet.

Pensioen, iedereen kijkt er op een andere manier tegenaan. Ben je heel jong dan denk je niet over pensioen, naarmate je ouder wordt ga je pas plannen maken voor die tijd dat je gepensioneerd bent. De een wil gaan reizen en de ander wil in het buitenland gaan wonen. Ook zijn er mensen die gewoon willen doorwerken, misschien een beetje minder maar toch.

“Waarom sparen voor je pensioen, deden onze ouders toch ook niet?”

Iedereen wil een onbezorgde oude dag. Geen zorgen over onverwachte kosten geen zorgen over geld.

Onze ouders hadden pensioenplannen. Waren aangesloten bij een pensioenfonds en spaarden zo automatisch voor hun oude dag. Dat is in de huidige tijd heel anders. Wij moeten rekening houden met andere zaken:

  • We leven langer
  • We gaan door de vergijzing minder AOW ontvangen
  • Onze carrière verloopt anders. Wij hebben geen baan voor het leven.
  • De gezondheidskosten gaan alleen maar omhoog. Wij weten echt niet hoeveel onze gezondheid ons gaat kosten over 20 jaar.
  • We blijven ook veel langer “jong” en gezond en dus willen we meer.

“Ik ben te jong om te gaan sparen voor mijn pensioen”

Als je een twintiger bent zou je al moeten gaan sparen voor je pensioen. Uiteraard doen dat niet veel mensen maar het zou juist heel goed zijn. Al begin je met maar € 20 per week en zodra je ouder wordt en meer gaat verdienen ga je dat bedrag verhogen. Gegarandeerd dat je dan een aanzienlijk kapitaal hebt voor je pensioen.

Tijd is je beste vriend als het gaat om lange termijn sparen.

“Ik ben te oud, ik heb de boot gemist” 

Kom op, het is nooit te laat om geld opzij te leggen voor je pensioen. Het is natuurlijk beter als je hier heel vroeg mee gaat beginnen, maar ja we waren gewoon niet allemaal zo slim om elke week een paar tientje opzij te leggen. We leefden!

Inhalen kan altijd nog je moet natuurlijk wat meer geld opzij leggen maar je bent morgen nog niet gepensioneerd, er is nog tijd. 

“Sparen voor pensioen, dat is mooi maar ik moet eerst alle rekeningen betalen” 

Natuurlijk, het is heel moeilijk om geld opzij te leggen voor iets dat nog zo ver van je bed ligt. Toch moet je jezelf motiveren om iets te sparen. Het hoeft niet direct veel te zijn, een paar tientjes per week, het is nu niet veel maar op de lange termijn kan dit heel veel worden.

“Ik ga nooit met pensioen”

We zullen langer moeten doorwerken, 65 is allang niet meer de leeftijd waarop je van je AOW kan gaan genieten. Steeds meer Nederlanders hebben het plan om sowieso nog te blijven werken na hun 65ste. Niet meer fulltime en ook niet om een flink salaris binnen te halen maar gewoon om actief en betrokken te blijven en een bescheiden bijverdienste.

Sparen voor je pensioen betekent in deze tijd dan ook niet dat je geld opzij legt voor als je stopt met werken maar dat je een kapitaaltje opbouwt dat je kan gebruiken als je onverwachte uitdagingen tegenkomt. Je kan dit kapitaal gebruiken als een financieel kussentje voor de mooie of interessante zaken in het leven.

Hoe je jouw latere jaren gaat invullen is je eigen keus en een zelf gespaard pensioenkapitaal is daarbij een fantastische zekerheid.

Beschouw je zelf opgebouwde pensioenvermogen als een schoendoos met geld onder je bed die je daaronder vandaan kan halen wanneer je het echt nodig hebt.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.