Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wat is een ETF?

Klinkt als een buitenaards wezen maar daar heeft het niets mee te maken. ETF staat voor Exchange Traded Fund oftewel een fonds dat op de beurs genoteerd staat. Het is een verhandelbaar financieel instrument dat gekocht of verkocht wordt op de beurs.


Een ETF is een mandje van verschillende beleggingen die gebundeld worden in een fonds en dat fonds wordt dan weer  verhandeld op een beurs. De beleggingen in het fonds bestaan uit aandelen, obligaties of een andere belegging categorieën zoals goud, zilver enz. Veel ETF’s zijn opgebouwd als spiegel van een index. De ETF heeft dan dezelfde aandelen en in exact dezelfde verhouding als de vergelijkende index. Als we de AEX nemen dan is de vergelijkbare ETF (zie hier een voorbeeld) een fonds waarin de aandelen zijn gekocht precies zoals die in de AEX-index zijn opgenomen.

OK, misschien heb je nu nog niet helemaal op het netvlies hoe een ETF precies werkt. Misschien kan ik het je met de volgende vergelijking nog wat eenvoudiger maken.

Wie herinnert zich niet de verzamel lp’s van Arcade met “The best of” series. Kasten vol met LP’s van top 40 muziek, 100 keer Nederlandstalig en ga zo maar door. Het waren albums waarop de populairste muziek van dat moment werd samengebracht op een LP en later natuurlijk op cd’s.

Het was de tijd voor Spotify en als je al de tophits wilde bezitten zonder de albums te kopen van alle artiesten dan kon je een verzamelalbum kopen.

EFT’s en verzamelalbums, wat is de vergelijking?

In deze vergelijking nemen we het album “de 100 grootste jaren 80 Hits” als de ETF. Het genre muziek op deze cd is POP en dat zien we als de index. De verschillende tracks beschouwen we dan als de onderliggende waarden.

Dit album vertegenwoordigd alle hits van de jaren 80 in de vorige eeuw, het is een representatieve verzameling voor de muziek uit die tijd. De samensteller van deze cd heeft de rechten gekocht van een aantal songs die het genre in die jaren bepaalden. Een ETF doet hetzelfde, die koopt aandelen, obligaties of andere beleggingsinstrumenten, bundelt ze samen tot een afspiegeling van een index zoals de AEX.

ETF’s en indices

Er zijn heel veel indices. De AEX is de populairste index van de grootste Nederlandse aandelen. En zoals Alice Cooper voorkomt op diverse verzamelalbums, kan een AEX aandeel ook in meerder indices voorkomen. Bijvoorbeeld het aandeel Philips zien we terug in de EuroStoxx 50 index en ook in de MSCI Netherlands index en nog in diverse andere indices.

ETF’s bieden dus een prima alternatief voor het kopen van individuele aandelen, obligaties etc. Er zijn zo veel ETF’s dat je voor vrijwel elke muzieksmaak wel iets kan vinden. ETF’s die uitsluitend beleggen in “gezond en groen” of in technologie bedrijven of voeding. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een ETF dat een thema of een bedrijfstak vertegenwoordigt.

ETF’s en de aandelenmarkt

Er zijn dus duizenden ETF’s. Al deze ETF worden dagelijks verhandeld op een beurs. Deze ETF’s hebben een doorlopende notering en je kan dus diverse malen per dag aan- of verkopen. Die verhandelbaarheid is een belangrijk verschil met beleggingsfondsen. In een beleggingsfonds kan je slecht op gezette tijden in- of uitstappen. Een ander belangrijk verschil is dat een ETF passief beheerd wordt, hetgeen betekent dat de ETF exact een index volgt terwijl een beleggingsfonds volgens een bepaalde beleggingsstrategie handelt.

Wie maakt de ETF?

Eigenlijk kan iedereen een ETF maken. Je hebt natuurlijk wel de financiële ruimte nodig om alle onderliggende waarden te kunnen kopen en je moet wat juridische hobbels nemen.

Om een ETF uit te brengen moet je de onderliggende waarden kopen die een bepaalde index vertegenwoordigen. Dan moet je de ETF op een beurs introduceren en ben je de Fund-sponsor. Afhankelijk van je reputatie zal de ETF een succes worden of niet.

ETF kunnen uitgegeven worden als er vraag is maar ze kunnen ook weer ingenomen worden als er aanbod is.

De ETF’s kunnen gekocht en verkocht worden via de bank waar je een effectenrekening hebt.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.