Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Koudwatervrees voor beleggen? Ik help je ervan af.

Zaterdagochtend, de Financiële Telegraaf kopt weer over spaarders die worstelen met een lage rente. Dat onderwerp komt regelmatig terug in de financiële bijlages van alle kranten. Logisch want de rent daalt al jaren en deze week ging de rente op spaarrekeningen naar 0,05%. Voor elke 1000 Euro die je op de bank hebt staan krijg je dus € 0,50 per jaar aan rente.


Met zo’n rentepercentage snap ik nog steeds de mensen niet dat mensen zo’n angst hebben voor beleggen dat ze hun geld toch maar op een spaarrekening houden. Ik begrijp best dat het verstandig is om een bedrag achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven maar sommige mensen hebben aanzienlijke bedragen op de bank geparkeerd. Tegen die mensen kan ik nu alvast zeggen: de rente gaat niet omhoog, eerder nog verder omlaag dus je geld staat doelloos te verpieteren.

Beleggen in aandelen, ik snap de koudwatervrees maar je doet jezelf tekort door het niet te doen. Die angst voor een crash op de beurs of gewoon het onbekende is ongegrond.

Natuurlijk, er komt heus nog wel weer eens een crash maar voorlopig zie ik daarvoor geen enkele aanleiding. Angst voor beleggen in aandelen omdat je niet weet welke aandelen je moet kopen en hoe is echt niet nodig.

Welk aandeel zal ik kopen? Die vraag beantwoord je voor jezelf met: welke bedrijven waar ik aandelen van kan kopen ken ik? Wie kent niet Philips, Shell, Heineken, ING en ga zo maar door. Je kent dus voldoende bedrijven waarvan je aandelen kan kopen op de beurs.

Volgende vraag is dan: welk van die aandelen moet ik kopen en zou ik dat dan nu wel doen?

Je kan besluiten om een beetje te studeren en die verschillende bedrijven te onderzoeken. Wat doen die ondernemingen? Maakt Philips bijvoorbeeld nog steeds gloeilampen? Maakt ING-bank winst? Let op, gezond verstand gebruiken helpt. Als je naar Shell kijkt dan denk je natuurlijk, is er over 10 jaar nog wel zoveel vraag naar benzine en olie als brandstof? Waarschijnlijk niet, maar wat doet Shell eraan om dat probleem op te lossen. Je ziet dan al snel dat Shell best een ingewikkeld bedrijf is en hoe dat er over 10 – 20 jaar voorstaat is niet heel erg zeker. Philips daarentegen maakt geen lampen meer, dat heb je al uitgevonden. Philips maak medische apparatuur en natuurlijk nog de apparaten die mensen het leven makkelijk kunnen maken zoals scheerapparaten, elektrische tandenborstels enzovoorts. Uitgaande van de vergrijzing en mensen die daardoor steeds meer zorg nodig hebben zou ik denken dat de toekomst 10 -20 jaar er voor Philips wat anders uitziet dan voor Shell.

Simpele redenering, dat is waar. Maar dat is dan ook precies hetgeen ik wil zeggen. Beleggen in aandelen hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Die koudwatervrees is een beetje overbodig.

Natuurlijk adviseer ik je niet om nu zomaar in het diepe te springen. Dat beetje studeren wat ik eerder noemde heb je echt nodig om een afgewogen beslissing te maken. Uiteraard is een beetje begeleiding of coaching ook aan te raden.

Weet je wat, speciaal voor mijn Facebook vrienden. Ik bied jullie aan om je te begeleiden bij de eerste stappen op het terrein van aandelen beleggen. Je hoeft geen klant bij me te worden, je betaalt ook niets. Ik coach je bij het openen van een effectenrekening en ik help je bij het maken van je beleggingsplan en de keuze van aandelen. Dit doe ik uitsluitend voor mijn Facebookvriend(in)en voor niets! Een flesje wijn is natuurlijk altijd welkom 😉