Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

19 oktober 1987 een drama maar niet voor iedereen.

Het kan je haast niet ontgaan zijn dat het vandaag 30 jaar geleden is dat de beurs op Wall Street crashte. Op maandag 19 oktober daalde de Dow Jones index ruim 22%.


Wat de oorzaak was wordt door diverse “deskundigen” uitgelegd. Deze week zag ik Jort kelder bij de talkshow Pauw zitten. Een populair verhaaltje met een fragment uit de filmklassieker “Wall Street” maar verder oppervlakkig gezwets zonder kennis van zaken. De oorzaak van deze crash is complex en niet aan te wijzen tot één specifieke gebeurtenis. Eén van de oorzaken was portfolio insurance, oftewel vermogensbeheerders verkochten indexfutures om hun portefeuille (gedeeltelijk) te verzekeren tegen verdere daling. Door deze verkopen in een markt waar niemand meer wilde kopen daalde de index op één dag het ongelooflijke percentage van 22%.

Ik kan me dat weekend voorafgaande aan 19 oktober nog goed herinneren. Ook de dag zelf staat in mijn geheugen gegrift. Ik was marketmaker in de opties op RD/Shell. Daarnaast had ik een paar handelaren in dienst die in de andere fondsen, zoals Unilever, Akzo en nog meer aandelenopties actief waren.

Het rommelde al de hele week voor de magische datum. De cijfers over de geldhoeveelheid (moneysupply), waar nu niemand meer naar kijkt, hadden donderdags al voor een flinke beweging gezorgd. Het was ook expiratieweek, de week waarin de oktoberopties afliepen. Er werd dus flink gehandeld en alle handelaren waren nerveus.

En toen was het vrijdag, expiratiedag. Na een nerveuze week zagen we de opening van Wall Street met angstige blikken tegemoet. De beurs in new York opende flink lager en deze daling zette gedurende het laatste handels uur in Amsterdam door. Na sluiting van de markt in Amsterdam gingen we niet naar het café, zoals meestal op vrijdag maar nu was de gang naar kantoor. Op kantoor aangekomen direct crisisoverleg. Welke posities hebben we? Wat gebeurt er als de beurs nog eens 5% of zelfs 10% naar beneden gaat? Het was een gespannen overleg want we hadden een enorm drukke handelsdag achter de rug en er moest opgemaakt worden welke opties we zouden uitoefenen. Een optiebezitter heeft de tijd om tot zaterdagmiddag 13:00u te beslissen of hij van zijn recht gebruik maakt. Voor ons was het dus zaak om in kaart te brengen weke putopties wij allemaal zouden kunnen uitoefenen als de markt in de VS verder zou dalen. Rond 22:00 gingen we naar huis.

De volgende dag hadden we om 10:00u afgesproken om definitief te bepalen welke opties uitgeoefend zouden worden. Wij besloten voor het scenario te gaan dat de beurs tenminste 10% zou dalen. Op die basis bekeken we al onze optie posities en besloten we om alle putopties uit te oefen die tot  10% onder de slotprijs van vrijdag lagen. Daarmee creëerde wij een enorme shortpositie in aandelen, dat betekent dat wij veel meer aandelen moesten leveren dan wij in bezit hadden. De doelstelling was om die aandelen maandags terug te kopen tegen koersen die lager waren dan de uitoefenprijzen van de putopties.

Aangezien de AEX index die maandag, 19 oktober, al 12% inleverde en de dinsdag daarop nog eens 6%, konden wij een enorme winst realiseren. Voor mij was maandag 19 oktober de beste dag uit mijn handelscarrière. Ik verdiende die dag ruim 9 miljoen gulden, op één dag.

Of ik die negen miljoen nog steeds heb? Helaas, 30 jaar later is daar niets meer van over maar zoals je begrijpt is mijn herinnering aan 19 oktober dus niet echt negatief.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.