Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Het was een mooi beursjaar

2017 was voor veel beleggers een mooi jaar. De aandelenmarkten stegen aanzienlijk en de obligatiemarkten waren stabiel. Beleggers hebben over het algemeen een goed rendement gerealiseerd. Het komend jaar wordt net als elk jaar een uitdaging.


De beurzen in de VS sloten 2017 af op recordniveau’s en ook in Europa sloten de meeste indices dicht bij de hoogste niveau’s van de laatste jaren. Dat betekent natuurlijk wel dat 2018 begint met een sterke waardering voor aandelen. Veel aandelen staan relatief hoog. Of we deze niveau’s kunnen vasthouden ligt aan veel omstandigheden. De belangrijkste factoren die het sentiment negatief kunne beïnvloeden zijn de rente en de economische groei.

Ik verwacht zelf niet dat de rente gaat stijgen in 2018 maar de beurs kijkt altijd vooruit. Wat gaat de rente dus doen in de jaren na 2018? Wat betreft de economische groei ben ik ook niet bang. De groei zal in Nederland zeker richting de 3% gaan. Maar, ook hier weer, hoe zal het na 2018 gaan?

We gaan het bekijken in 2018. De ontwikkelingen goed in de gaten houden is het motto. Als we alert blijven dan biedt ook 2018 weer voldoende mogelijkheden om een mooi rendement te behalen.

Ik wens u een heel gezond en voorspoedig 2018.

 

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.