Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Chipmakers verliezen verwachtingswaarde

In de VS gisteravond en vanmorgen in Azië lagen de aandelen van chipmakers onder druk. Dat aller kwam door het bijstellen van de groeiverwachting voor mobiele telefoons. De rek is eruit voor de mobieltjes. Er worden nog wel elk jaar een hele rits aan nieuwe modellen geïntroduceerd maar de vernieuwingen en verbeteringen zijn zo miniem dat niet elke mobiel telefoonbezitter onmiddellijk naar de winkel rent om het nieuwste exemplaar te kopen. Producenten van mobieltjes zijn grootverbruikers van chips. Als die minder verkopen dan zijn de gevolgen voor de chipmarkt natuurlijk evident.


Is het terecht dat de waardering van chipfabrikanten om die reden daalt?

In eerste instantie natuurlijk wel. De waarderingen zijn hoog en er zit veel verwachting in de koersen van aandelen van chipmakers. Veel verwachting betekent ook dat de aandelen flink kunnen fluctueren. Een berichtje zoals gisteren van TSMC (een van de grootste chipproducenten ter wereld) waarin ze de groeiverwachtingen voor de totalen markt verlagen naar 5% in plaats van 5-7 procent, zorgt ervoor dat de verwachtingswaarde in de aandelen afneemt. Aandelen van chipmakers worden verkocht. Niet door lange termijnbeleggers maar door de handelaren. Ach ja, zo gaat het op de beurs. Eerst zijn de chipaandelen niet aan te slepen en de volgende dag wil niemand ze meer hebben.

Nu dus even een correctie in die aandelen maar is dat de aanzet voor een langdurige daling? Ik denk van niet. Nu gaat het over de chips voor mobiele telefoons. Dat de groei in die markt een keer zal dalen dat was een open deurtje. Maar, er zijn nieuwe markten die een enorme vraag naar chips gaan genereren. Een jaar geleden stegen alle chipaandelen vanwege de verwachte vraag naar chips voor de “Internet of things”.

Tussen nu en 10 jaar is werkelijk alles verbonden met het internet en vind je in zowat elk apparaat dat gemaakt gaat worden chips. Die ontwikkeling is nog maar pas net gaande en we gaan daar nog een revolutie zien. Naarmate we meer over die ontwikkelingen gaan lezen zal de verwachtingswaarde in aandelen van chipmakers echt weer oplopen. De aandelen van de chipmakers zullen bewegelijk blijven. Er komen steeds weer periodes waarin de “lucht uit de aandelen zal lopen”. Maar, de wereld blijft een enorme behoefte aan chips houden dus de chipproducenten zullen blijven groeien.

Ik zou zeggen, maak gebruik van de dips om dit soort aandelen in je portefeuille op te nemen.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.