Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Optiestrategie ASML

Het aandeel ASML maakt flinke sprongen dit jaar. In januari noteerde het aandeel € 146 en begin maart stond er € 173 op mijn scherm. Afgelopen week daalde het aandeel van € 169 naar momenteel ca. € 159.


Met zulke koerssprongen worden opties opeens weer heel aantrekkelijk. Met een optie kan je met een relatief lage investering anticiperen op koersbewegingen. Aangezien ASML dus een bewegelijk aandeel is kan je daar wel een passende optiestrategie bij verzinnen.

De strategie die ik in gedacht heb is eigenlijk vrij eenvoudig. Een klant van mij wilde een gokje doen op een herstel van het aandeel. De klant denkt dat het aandeel uiteindelijk dit jaar veel hoger zal staan dan het huidige prijsniveau. Een koersdoel van 180 dat is het uitgangspunt en dat koersdoel moet in de komende maanden gehaald worden, dat is althans wat de klant verwacht.

De meest eenvoudige strategie die je daarbij kan bedenken is een calloptie kopen. Met een calloptie speculeer je op een stijging en je hoeft maar een fractie te investeren van het bedrag dat je nodig hebt om 100 aandelen te kopen.  De september calloptie met een uitoefenprijs van 170 kost vandaag € 600.  Staat het aandeel ASML op 15 september boven de € 176 dan maak je winst. Maar als het aandeel eerder omhoog gaat dan stijgt de premie van de optie ook en kan je al een winst realiseren.

Het grote, zo niet grootste nadeel van een optie is dat er elke dag een stukje tijdswaarde uitloopt. Als er niets gebeurt met het aandeel dan weet je in ieder geval elke ochtend dat er weer een beetje van de premie is afgegaan. Het aandeel moet dus wel omhoog en liefst snel!

Om het effect van de tijdserosie wat te verminderen en het succes op welslagen iets te vergroten kan je als alternatief een call spread kopen. Met dezelfde investering koop je de september 160 call als je gelijktijdig de september 180 calloptie schrijft. Met zo’n spread heb je het recht om ASML te kopen voor 160 en de plicht om deze aandelen weer door te verkopen voor 180. Gaat het aandeel omhoog dan kan de waarde van de spread naar maximaal € 20 stijgen.

Gaat het aandeel niet omhoog dan ben je de investering kwijt! Omdat we met deze spread een calloptie september 160 kopen zal het aandeel minder snel hoeven te stijgen om in ieder geval geen geld te verliezen. Als ASML op 15 september 166 noteert dan kunnen we de spread zonder kleerscheuren verkopen. Daarboven maken we winst.

Samengevat:

Als je denkt dat het aandeel ASML snel gaat stijgen:

Koop: september 160 call en gelijktijdig – Verkoop/schrijf: september 180 call

Investering: € 600 *

Maximaal verlies € 600 *

Maximale waarde van de spread is € 2,000 *

Maximale winst is € 1.400 *

*exclusief de transactiekosten

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.