Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Elke dag je portefeuille bekijken, nee toch.

Elke dag naar je effectenportefeuille kijken, heel veel beleggers doen het maar ik zeg doe het niet. Je wordt alleen maar onrustig als je dagelijks kijkt hoe je portefeuille ervoor staat. Het resultaat verander je er echt niet mee maar de kans dat je het resultaat negatief beïnvloed is groot.


Wat moet je namelijk doen als je portefeuille hoger staat dan de dag ervoor? Winst nemen en de aandelen verkopen? Wat doe je dan de dag erop als diezelfde aandelen nog hoger staan of lager? De ervaring leert dat je het beste geen actie kan ondernemen. De aandelen die je bezit zijn een belegging voor de lange termijn. De koers van een aandeel is de waan van de dag maar de bedrijfsstrategie van de onderneming waarvan je de aandelen bezit is altijd gebaseerd op een veel langere periode.

Als je gelooft in de onderneming waarin je investeert en je hebt die onderneming ook goed bestudeerd dan is de koers van de dag totaal niet belangrijk. Je hebt dan aandelen waarvan jij verwacht dat die over een aantal jaren veel meer waard zullen zijn.

Je hebt allemaal wel eens gehoord van Warren Buffet, de belangrijkste belegger ter wereld. Zijn filosofie is simpel. Je investeert in ondernemingen die het uitstekend doen en die een gezonde en goede groeistrategie hebben. Je koopt aandelen van die ondernemingen als deze goed gewaardeerd zijn, dus niet als die aandelen al heel hoog geprijsd zijn. Daarna doe je niets meer, je wacht gewoon af. Kijkt niet dagelijks in de krant of je aandeeltjes wel zijn gestegen en je kijkt dus ook niet dagelijks naar je portefeuille of de waarde daarvan al omhoog is.

Ook als de beurs een keer flink daalt doe je niets. Je dacht toch niet dat Buffet in zijn 60-jarige carrière elke keer bij een beurscrash al zijn aandelen heeft verkocht?

Nee, als je gelooft in beleggen in aandelen dan is dat voor de lange termijn dus zie het dan ook zo en handel ernaar. Maak je niet nerveus met de dagelijkse schommelingen, daar word je zo onrustig van en dat is echt niet nodig.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.