Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Geen Paniek

De aandelenmarkt gaat als een dolle tekeer. Een daling van ruim 7% op 1 maandag en dat na een daling in de voorgaande weken met 15% dat hakt erin. Moeilijk om kalm te blijven maar bedenk dat we uit vorige crises altijd weer terugkwamen. Het leven gaat door en de markten herstellen weer. Voorbeelden genoeg denk maar aan 1987, 1991, 2001 of recentelijke aan 2008, bekijk de grafiek maar eens.


Dat is dan ook meteen het beste advies Bekijk die grafiek, neem een stapje terug en laat je niet leiden door angst of hebzucht. De aandelenmarkten dalen vaker en het herstel duurt altijd langer dan een week. Verkoop dus nu geen goede aandelen maar probeer ook niet de bodem te vangen en dus te snel aandelen te kopen.

Een paar suggesties die helpen om minder aandelenstress te hebben.

Eerst en vooral, ga niet dagelijks je portefeuille bekijken. Als je een lange termijnbelegger bent en je hebt een goede aandelenportefeuille bekijk dan niet de waarde elke dag. De grote schommelingen beïnvloeden je humeur en je gaat misschien zelfs de verkeerde beslissingen maken.

Ga ook niet stilstaan bij gedachtes als “had ik maar wat winst gerealiseerd” want ik zag dit aankomen. Niemand ziet zo’n scherpe daling aankomen. Je bent niet alleen en nogmaals…het komt ook weer goed.

Wat je al helemaal niet moet doen is om te proberen je portefeuille te verbeteren door opeens actief te gaan handelen. Leg je er maar gewoon bij neer dat je niet gaat kopen op de laagste koers zoals je ook niet verkocht had op de hoogste koers.

Realiseer je waarom je eigenlijk belegde. Je belegde voor de lange termijn en laat die strategie dan niet ineens los omdat de markt in een zo korte termijn scherp daalt.

“De aandelenmarkt is een zeer efficiënte manier om rijkdom te verplaatsen van de nerveuse beleggers naar de geduldige investeerder”.

Warren Buffet.